Historisch OpenluchtMuseum Eindhoven
Groepen  
 
kwadrat Arrangementen
Pottenkijkers en Pannenlikkers
Wij nemen u mee, terug in de geschiedenis, naar het prehistorisch dorp Eversham, een logische reconstructie van een Kempisch boerendorpje uit de ijzertijd. Onze voorouders leefden in dit soort kleine gemeenschappen en moesten geheel zelfvoorzienend leven, in en met de natuur. Ze waren voor hun voedselvoorziening geheel afhankelijk van wat de natuur hen bood en hadden dan ook veel ontzag voor de natuurgoden. Het bouwen van een boerderij was een immense klus waar jong en oud zijn steentje aan bij moest dragen hoewel er in deze streken voornamelijk met hout en leem werd gebouwd. Essentieel waren samenwerking en zuinigheid om in ieder geval een dak boven je hoofd  te hebben en je maag elke dag gevuld
Pottenkijkers en Pannenlikkers
te houden. Daarom verbouwden ze hun eigen akkers en hielden ze hun eigen vee; de jacht was gericht op herten en everzwijnen en na de zomerse tijden was men aangewezen op hun aangelegde wintervoorraad. Berenvellen waren al uit de mode en de knuppel werd ook al niet meer zo vaak rondgezwaaid. De primitievere Neanderthaler was al reeds uitgestorven en de moderne mens, de Cro Magnon mens, heerste op aarde. Hoe primitief was dat leven van die mensen nu  zo’n 2500 jaar geleden?

In het programma ‘Pottenkijkers en Pannenlikkers’ zult u een antwoord krijgen op deze vraag. U zult voelen en proeven in hoeverre de prehistorie verwijderd is van de moderne tijd. En u zult verbaasd zijn hoe rijk de smaak is van de eigen verzorgde prehistorische proeverij. Door een juiste onderlinge taakverdeling worden er graankoeken gebakken die samen met gestoofde vis, gekruide verse kaas of  hazelnotenpasta een ware lekkernij opleveren. Zelf op authentieke wijze gemaakt, onder toeziend oog van een van de bewoners van Eversham.

Pottenkijkers en Pannenlikkers
Daarvoor moeten verschillende taken verdeeld en uitgevoerd worden:
  Vuur slaan
  Hout klieven
  Kaas kruiden
  Brood bakken
  Leem trappen
  Verse kruiden zoeken
  Regenboogforel stoven
  Hazelnoten/honingpasta maken
Uiteindelijk zal de groep het eigengemaakte voedsel naar de herberg Den Bonten Os meenemen, waar de herbergier de volgende middeleeuwse gerechten klaar heeft staan om de maaltijd compleet te maken:
  Ribben in honing
  Kip
  Graanpot
  Salade

Kosten
tot 50 personen 42,50  per persoon (inclusief maaltijd)
vanaf 50 personen 40,00  per persoon (inclusief maaltijd)

Pottenkijkers en Pannenlikkers


Arrangementen - Reserveren Arrangementen - Tarieven