Arrangementen - Reserveren Arrangementen - Tarieven
Historisch OpenluchtMuseum Eindhoven
Groepen  
 
kwadrat Arrangementen
Gockers ende Vermaeckers
Al sinds mensenheugenis wordt er gegokt bij het leven. Er zijn legio spellen gespeeld waarbij ze om verschillende vormen van inzet speelde, om meer spanning in het spel te brengen maar natuurlijk ook om er een centje aan over te houden. Zo verdobbelden de Germanen en Kelten huis en haard, soms inclusief vrouw. In tijden dat beslist moest worden of er wel of niet ten strijde getrokken moest worden gebruikte de Romeinse keizer Caesar de dobbelsteen en sprak de bekende woorden ‘alea iacta est’, wat staat voor ‘de teerling (dobbelsteen) is geworpen’. In de middeleeuwen bikkelde men zoveel dat het gepaarde gevloek en getier als godslastering werd beschouwd en de taferelen zo bont werden dat er zelfs een algeheel verbod op gokken kwam. Helaas, zo ook in ons middeleeuwse stadje Endehoven, maar…
Ondanks dat verbod nemen wij u mee naar deze laatste tijden, waar de gulle herbergier en zijn vrouw zijn uitspanning een avond lang ter beschikking stelt om, tegen Gods wil in, de ‘Gockers ende Vermaeckers de Endehoven’ toch nog eens een kans te geven een gokje te wagen. Gul als hij is, beseft hij zich maar al te goed: ‘Hoe hoger de gock, des te groter de slock!’. U begrijpt, dit alles gebeurt achter gesloten deuren!
De groep wordt ontvangen door de herbergier. Na het nuttigen van een drankje leidt hij de gasten door het middeleeuwse stadje Endehoven, waarna ze zullen terugkeren in de herberg. Achter gesloten deuren worden de gasten opgesplitst in koppels van 2 personen. Na een korte uitleg van de diverse gokspelen, krijgt ieder koppel een buideltje met muntjes van de gulle herbergier. Dit is hun startkapitaal dat ze natuurlijk moeten proberen te vergroten.
Enkele spelen die de revue zullen passeren zijn de volgende:
  Bluffen: eenvoudig maar listig   dobbelspel waarbij het element   ‘bluffen’ een voorname rol heeft
  De Venijnige Vier: verrassend   ingewikkeld spel, een soort   driedimensionaal
  vier-op-een-rij
  Dreidel: een tolspel met speciale   middeleeuws verantwoorde   tolletjes
  Brabants Beugelen: oud-Brabants   spel, variant op jeu de boules
  Boerenpotten: oud middeleeuws   spel met knikkers en bolkers
  Teerling Tellen: dobbelspel uit   de middeleeuwen
  Bikkelen: oud middeleeuws werp-   en vangspel
  De Blokken van Endehoven:   stapelspel
Gockers ende Vermaeckers
Gedurende deze spelen zal de herberg in de duisternis van de nacht nog een lange tijd verlicht blijven, om uiteindelijk tot de beste ‘Gocker ende Vermaecker de Endehoven’ te komen.

Kosten
tot 50 personen 22,50  per persoon  
vanaf 50 personen 20,00  per persoon  

Gockers ende Vermaeckers