Vikingen in het Historisch OpenluchtMuseum Eindhoven
Een klein verhaal  
vierkant Wil jij je eigen bord maken?
Dat kan. Door samen met een van je ouders dit recept klaar te maken.
Met als resultaat een eigengemaakt bord! Dit kun je meenemen naar het Historisch OpenluchtMuseum Eindhoven tijdens de Vikingweken en als je dan flink je best doet, heeft de herbergier iets lekkers voor op dat bordje!
...Je zou denken dat je nu een brood gaat maken, maar schijn bedriegt. Want als je goed leest blijkt dit toch echt een bordje te zijn!
Trencherbread
Wat heb je nodig:
150 gram gerstemeel
250 gram volkorenmeel
zout
honing
pakje gedroogde gist
zoveel water als nodig om een soepel deeg te kneden
En hoe maak je het:
Laat de gist met honing in een beetje lauw water weken. Als het schuimt, voeg je dit bij het gemengde meel, waar ook het zout al bij zit. Kneden tot een soepel deeg, dan een half uur laten rijzen. Opnieuw kneden en vormen in vierkante schijven met een doorsnee van circa 25 cm. Leg ze op een ingevette bakplaat en laat ze een uur rijzen. Dan circa 45 minuten bakken bij 200°C. Halverwege een keer omdraaien om gelijkmatige verbranding aan de buitenkant te krijgen. De trenchers worden dan vier dagen bewaard in een doek. Voor hun gebruik als bord worden ze netjes vierkant gesneden met een scherp mes.
 
 
Trencher
 
Vikingmarkt Vikingen in Nederland FAQ Voor kinderen Vikingen in Europa Vikingmarkt Vikingen in Nederland FAQ Voor kinderen Vikingen in Europa